keskiviikko 15. syyskuuta 2010

Talomallin valinta

Pakko sanoa muutama sana omakotitaloprojektin suunnittelemisesta. Ollaan puolisen vuotta pyöritty netin ihmeellisessä maailmassa ja törmätty mitä ihmeellisempiin kämmäilyihin/kömmähdyksiin rakennusprojekteissa. Tuntuu, että jotkut lähtevät rakennusprojektiin ilman minkäänlaista käsitystä talon rakentamisessa vaadittavista asioista. Meilläkin oli aluksi suuria kuvitelmia ja suunnitelmia siitä, millainen kartano rakennettaisiin, mutta yksi toisensa jälkeen suuruudenhullut kuvitelmat kariutuivat, kun hieman enemmän syvennyttiin asioihin.

Meidän projektissa raha on sanellut hyvin pitkälti sen, mitä ruvetaan rakentamaan. Rahan rajallisuus on pakottanut tutkimaan asioita perusteellisesti, jotta yllättäviä kustannuksia ei pääsisi syntymään. Tuntuu, että moni, joilla rakentaminen ei ole rahasta kiinni (ja myös jotkut, joilla se on!) menee talokaupoille kuin "kaupan hyllylle" ja sanoo "mä haluun ton, ton, ton ja tilataan vielä jenkeistä toi". Sitten, kun taloa aletaan rakentamaan tai pitäisi alkaa rakentamaan, tuleekin ensimmäiset mutkat matkaan. Mikä rakennuslupa? Mitkä ihmeen maatyöt ja perustukset? Mitkä vastaavat? Mitä mitä mitä?

Rakennusmääräykset yhdessä rahan kanssa olivat meidän taloa suunnitteltaessa ratkaisevassa asemassa. Ennen tontin löytymistä olimme katselleet vain yksitasoratkaisuja. Kotonamme oli metrin korkuinen pino eri talotoimittajien esitteitä. Niitä selaillessa nälkä kasvoi syödessä ja ajattelimme rakentaa koko ajan hienomman ja isomman kartanon. Tiukan seulan läpi pinosta jäi sitten käteen muutama taloehdokas, joista lähdettiin talokauppiailta tarjouksia pyytämään. No, tällaisten tavallisten duunareiden palkoilla huomasi nopeasti, että mahdollisuudet rakentaa suuri ja hieno kartano, olisi olemattomat.

Tontin löydettyämme kävi ilmi, ettei tontille saa rakentaa yksitasoista taloa, joten kaikki siihen asti läpikäydyt ehdokkaat heivattiin mäkeen ja  palasimme taas metrisen pinon ääreen etsimään rakennusmääräyksiin sopivaa taloa. Rakennusmääräyksissä edellytettiin talon olevan kerrosluvultaan 1 2/3.

Loppupeleissä määräykset helpottivat talon suunnittelua, koska päätimme tehdä talosta määräysten mukaisen, jotta lupa-asioissa päästäisiin helpolla. Pinosta löydettiin tämä kastellin economy-mallisto, jonka huomattiin olevan erittäin kilpailukykyinen sekä hinnaltaan että laadultaan. Tulimme tietysti alas unelmien pilvilinnoista, mutta hei, emme olisi voineet ikinä kuvitella, että meille tulisi mahdollisuus rakentaa omakotitalo kotikonnuille ja näin saavuttaa yksi suurimmista unelmistamme =)

Meille tulee tällainen väriltään siniharmaa, mustalla katolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti