sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Pienrakentajan jätehuolto

Teimme jo aikaisessa vaiheessa päätöksen siitä, että meidän raksan jätteitä kuskataan pakettiautolla kaatopaikalle aina silloin, kun roskille osoitettu paikka tontilla täyttyy. Ajatuksena oli, että tällä tavalla roskien viennistä ei tulisi kertaluontoisesti isoa maksua, vaan muutamalla kympillä selvittäisiin aina yhdestä "satsista". Emme halua tilata tontille suurta jätelavaa, joten systeemi on toiminut oikein mukavasti. Tähän asti.

Viime viikolla olimme taas iloisesti matkalla Kivikkoon HSY:n sorttiasemalle. Sama punainen pakettiauto oli jälleen täynnä sekajätettä, kuten kaikilla aiemmillakin kerroilla. Menin kassalle kertomaan kuorman sisällöstä sekä maksamaan ja kaveri siinä tokaisi, että "71 euroa". Minä siinä sitten naurahdin, että "hyvä vitsi, heh heh" ja pyysin miestä tarkistamaan hinnan. Kerroin, että olen tuonut samaa jätettä, samalla autolla jo useamman kerran ja aina hinta on ollut 30€. Mies tokaisi vaan, että "sulla on käynyt hyvä tuuri. Nyt se on 71€". Ilmoitin, että sellaista hintaa en suostu maksamaan ja lähdin kettuuntuneena jäteasemalta raksajätteet mukanani. Ilmeisesti HSY:n hinnoittelu perustuu (listahinnoista poiketen) yksittäisen työntekijän sen hetkiseen mielialaan tai hyvän/huonontahtoisuuteen.

Talvella, kun aloitimme maaurakoinnin, veimme ylimääräistä maa-ainesta pois, koimme vastaavanlaisen tilanteen. Kyseessä oli siis aivan samaa maata, aivan samalta tontilta ja aivan sama paikka, jonne ylimääräistä maata kuskattiin. Aamupäivän ajan saimme kaataa maat yhdellä lapulla (á 30€), mutta lounastunnin jälkeen saman maa-aineksen hinta kolminkertaistui eli jouduimme pulittamaan kolme lappua!!! Kyllä pienrakentaja parkaa on muutaman kerran ottanut kupoliin se, että vaihtoehdot ovat vähissä. Joko maksat tai viet tavaran takaisin omalle tontillesi.

Viimeisin roskakeikka sai loppujen lopuksi onnellisen lopun. Pohdimme pitkään Nesteen terassilla auringosta nauttien, että minne ihmeeseen ne roskat nyt sitten viedään. Soitin Keravan L&T:lle, jotka eivät pärjänneet tässä hintakilpailussa. Heillä kuutio rakennusjätettä (sekajätettä) maksaa 40€/kuutio. Toisaalta en ajatellutkaan, että yksityinen yritys mitään hyväntekeväisyyttä harjoittasi tässä asiassa. Viimeinen oljenkorsi löytyi Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy:sta. Soitin sinne ja iloiseksi yllätykseksi he kertoivat rakennusjätteen maksavan heille tuotuna kotitalouksille VAIN 10€/alkava kuutio!!! Uutisesta hyvilläni lähdimme ajamaan kohti Domargårdin jätekeskusta Porvoossa. Veimme sinne kaksi pakettiautollista tavaraa ja maksoimme siitä yhteensä 40€. Sattuipa vielä, että heillä oli meneillään asiakastyytyväisyyskysely, johon vastaamalla sai ilmaisen jäätelön. Saimme koko perhe ilmaiset jäätelöt sekä hyvän mielen ja Domargårdin jätekeskus sai meiltä parhaat mahdolliset arvostelut. Iloinen ja avulias henkilökunta takaa sen, että jatkossa meiltä viedään roskia vain Porvooseen.

Olisi mukava kuulla, miten muilla raksoilla on hoidettu jätehuolto. Tällä meidän systeemillä jätteiden poisvienti on tähän saakka maksanut yhteensä 190€ (bensakuluja ei ole huomioitu) ja talon valmiusaste huitelee jo 90%:ssa. Ottaen huomioon sen, että talomme on paikalla rakennettu (jolloin jätteen määrä lienee suurempi kuin elementtitaloissa), olemme pitäneet kertyneitä jätekustannuksiamme matalina. Lähes päivittäinen siivous raksalla on myös helpottanut siivousurakointia, sillä suuria määriä roskia ei edes ehdi minnekään kertyä. Työntekijätkin saavat työskennellä iloisesti puhtaissa tiloissa =)   

4 kommenttia:

 1. Kuusakoski Ämmässuolla maksaa 30€/kuorma. Itse tehtiin pitkään Sortitilla mutta siitä tuli sitten loppuen lopuksi törkeän kallista, kun kaikki oli käytännössä sekajätettä... Toisaalta ajallakin on hinta.

  VastaaPoista
 2. Me pyrimme myös siivoamaan tonttia suht ahkerasti. Eli viemme yleensä peräkärryllisen/pakettiautollisen kerralla. Mutta yritämme lajitella roskat niin hyvin kuin mahdollista. Eli metallit, maalattu puu, käsittelemätön puu, styroksit, kipsilevyt jne aina omassa kuormassaan. Näin olemme päässeet noin 5-15 e/kuorma hintoihin. Lisäksi yritämme yhdistää matkoja niin, että viemme roskat ja paluumatkalla, kun on kärry mukana, tuomme rautakaupasta tavaraa. Näin ei syntyisi turhaa ajelua.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin mennään samalla meiningillä. Aina kun jätettä kertyy riittävästi viedään peräkärryllinen jätettä enemmän tai vähemmän lajiteltuna Lappeenrannassa kaatopaikalle. Kyseessä samalla tavalla paikallaan rakennettu Kastellin talo. Kuormat maksaneet yleensä jotain 5-30 euron väliltä. Olisikohan tähän mennessä mennyt suurin piirtein 100 euroa.

  VastaaPoista
 4. Me olemme vieneet jätteet Konalan Sorttiasemalle pakulla + peräkärryllä aina tarvittaessa. Hinta on vaihdellut lähinnä sen mukaan kuinka paljon on ollut sekäjätettä. Lajiteltu tulee halvemmaksi. Systeemi on toiminut ihan hyvin.

  VastaaPoista