perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pihatöitä -pakkomielle vihreydestä

Viime ajat ollaan viihdytty tiiviisti pihahommissa. Emännällä pukkaa olemaan pakkomielle siitä, että piha olisi jo syytä saada vihertämään. Samalla, kun Kastellin porukat tekee taloa, on meillä ollut hyvin aikaa pihatöille. (Talossa tehdään tällä hetkellä seinien tasoitustöitä.) Koko pihaa ei päästä tekemään valmiiksi tänä vuonna, koska rakennustarvikkeet vie osan tontin alasta. Puolet etupihasta alkaa kuitenkin olla nurmikon siementen kylvöä vaille valmis.

Tästä on juuri kannettu iso kasa kipsilevyjen jämäpaloja kaatopaikalle. Suositellaan, että kipsilevyt, vaikkakin kaatopaikalle menevät, kannattaa suojata, josko ne joutuu tontilla odottelemaan, koska märkiä levyjä on kettumainen kantaa. Ne murenee käsiin. Terveisin, kokemusta on =)
Naapurin ja meidän tontin rajalle istutettu koristearonia-aita tuntuu heränneen henkiin. Hetken aikaa näytti siltä, että taimet kuivuvat ja alkavat saada syysväriä ylleen, mutta lisättyämme mullan päälle kuorikatteen, on tilanne korjaantunut. Kuorikate estää kosteutta haihtumasta, jolloin kastellut taimet säilyvät kosteina pidempään. Kastelua onkin saanut harjoittaa tänä kesänä oikein urakalla, jotta istutukset kestävät kuumuudessa.

Todellisuudessa aronia-aita on nätisti suora. Kuvakulma saa aidan näyttämään sievästi vinolta =)
Osa tonttiamme on aidattu thuijilla (brabant), koska haluttiin saada ikivihreää pensasaitaa suojaamaan pihaamme. Ilman tätä etupihamme olisi aikamoinen "akvaario", joten tällä ratkaisulla haetaan puhtaasti lisää yksityisyyttä. Thuijat on kestäneet vihreinä ja lähteneet kasvuun yllättävän hyvin muutamaa lukuunottamatta, mutta toiveissa on, että nuo muutamakin jaksaisi lähteä onnistuneesti kasvuun. Ensi kevääksi täytyy ajoissa hankkia thuijille suojaharsot, koska nuoret thuijat täytyy suojata kevätauringolta ensimmäisten vuosien ajan.
Thuijat tontin reunalla antaa joidenkin vuosien päästä suojaa pihaamme. Multaa on tähän asti levitetty etupihalle 56 tonnia, kottikärryillä. Kyllä, teki kipeää =)
Olemme tyytyväisiä, että pensasaidat on saatu kasvuun, sillä kestää useamman vuoden ennen kuin ne on halutun kokoisia ja näköisiä. Pensasaitojen lisäksi olemme istuttaneet yhdeksän puuta (rauduskoivun, ruusuorapihlajan, vaahteran, neljä hevoskastanjaa ja kaksi omenapuuta) sekä monivuotisia kukkia kuten liljoja. Tilasin juuri kukkasipuleita syksyksi Viherpeukaloilta, jotta saisimme ensi kevääksi pihaamme kaunistuttamaan muun muassa eri värisiä tulppaaneita.

Hevoskastanjat on vielä aivan pikkuruisia, mutta ehkä niistä vuosien päästä on kasvanut upeita, kookkaita puita, jotka ihastuttavat etenkin keltaisella syysvärityksellään.

Liljoista suurin osa on jo nupuilla, joten ehkä pian saadaan jo ensimmäiset itsekasvatetut kukkakuvatkin blogiin.
Alusta asti on ollut selvää, että pihallemme tulee leikkimökki lapsille. Mökki saapui viimein toissapäivänä. Tänään käsiteltiin leikkimökin osat puunsuojalla ja huomenna olisi tarkoitus maalata mökki ulkoapäin. Hieman on kattohommat vielä kesken, mutta pian lapset pääsevät mökkiin leikkimään. Ajateltiin, että leikkimökin hommaaminen jo tässä vaiheessa edesauttaa autokatoksen valmistumista, koska lasten leikkiessä mökissään saa vanhemmat hetkellistä rakentamisrauhaa =)
Leikkimökin sisustaminen saa tuoda hetkellistä tyydytystä äityliinin ylenpalttiseen sisustusvimmaan.
Yritetään muistaa seuraava blogipäivitys kirjoittaa aiheesta "Jätehuolto ja sen hinnoittelu pienrakentajan näkökulmasta". Olimme eilen nimittäin jälleen kaatiskeikalla, mutta matkaan tuli yllättäviä mutkia, jotka sai verenpaineet nousemaan pilviin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti